Kb. 2 perc elolvasni

Munkaadó-alkalmazott, a biztonságos elválás

 

Számtalan esetről hallhattunk már, hogy egy-egy alkalmazott milyen kárt okozott távozásakor a vállalkozásnak. A hírekben természetesen csak a komoly, nagy adatlopásokról kapunk információt, de egy kisvállalkozást is fenyegethet a veszély. Komoly kockázata van, ha a megfelelő helyzetben lévő kollégánkra nem figyelünk, nem védjük meg vállalkozásunk érdekeit távozásakor.

Mint az élet legtöbb területén, jelen esetben is sok energiát megtakaríthatunk a megelőzéssel. Fontos, hogy az ilyen szempontból kockázatos pozícióban dolgozó alkalmazottal már felvételekor olyan munkaszerződést kössünk, ami megvédi a céget az adataival való visszaéléstől. Az ismerősök között is bizonyára akad olyan, ahol az alkalmazott, távozása után magával vitte a vállalkozás komplett partnerlistáját, árazási stratégiáját, beszállítói listáját, olyan adatokat, melyre egy következő vállalkozást felépíthet.

Kutatások szerint, azoknak az alkalmazottaknak, akik önszántukból távoznak a cégtől negyede gyűjti be a cég adatait.

Komoly hiba, ha a volt alkalmazott távozása után is hozzáférhet a vállalkozás erőforrásaihoz, adataihoz. A leszámolásról az informatikai területen dolgozó munkatárs haladéktalanul értesüljön, vonja vissza a hozzáféréseket. Fontos, hogy már kezdetektől olyan rendszereket építsen ki a vállalkozás, ahol később illetéktelen (volt alkalmazott) nem férhet hozzá az e-mailekhez, szerverekhez, felhő tárhelyekhez, stb.

Fontos, hogy mindig a jogszabályoknak megfelelő módon ellenőrizzük az alkalmazottat, könnyen megsérthetjük ugyanis személyiségi jogait.

Mik lehetnek ezek a szabályos ellenőrzések? A teljesség igénye nélkül:

Munkába lépés előtt: Referenciát kérhetünk a munkavállalótól az előző munkahelyéről. Megfelelő, az ellenőrzésre, az adatok használatára kitérő szerződést, tájékozatót írjunk vele alá.

Munkaviszonyban a cégnél: A munkáltatónak joga van ellenőrizni a munkavállaló jogszabályban is rögzített alapvető kötelességeit, pl. hogy az előírt időben, és helyen, munkára képes állapotban jelenik-e meg. Ellenőrizheti, hogy a munkaidejét munkával tölti-e, hogy az általános magatartási és erkölcsi normákat betartja-e, hogy az előírtnak megfelelően viselkedik-e az ügyfelekkel.

A munkába álláskor egyértelmű tájékoztatást kell adni az alkalmazottnak arról, hogy az internetet mire használhatja. Tilthatja a munkáltató a magáncélú internetezést, ezt ellenőrizheti is, de csak ha erről előzetesen írásba tájékoztatta a munkavállalót. Az alkalmazott munkahelyi gépébe is betekinthet a munkáltató, de előzetesen írásban tájékoztatni kell őt erről, az ellenőrzés várható idejének megadásával.

Nagyon fontos, hogy ilyen esetekben konzultáljon a munkáltató szakemberrel, hogy a tájékoztatás és az ellenőrzés megfeleljen a jogszabályoknak.

Várlak Facebook oldalamon is 🙂