Kb. 2 perc elolvasni

Korunk elvárása a tiszta, ápolt külső. Elvárás, hogy gondot fordítsunk öltözködésünkre. Nem mindegy, hogy milyen benyomást keltünk, mert először külsőnk alapján ítélnek meg minket.

Fontos tétel az öltözködésben az alkalom. Alkalomhoz illően öltözködjünk. Persze, ez nem egyszerű kérdés. Időnként nem tudhatjuk, hogy a társaságban nem leszünk-e alul-, vagy túlöltözöttek. De azt bátran kijelenthetem, hogy az üzleti öltözék nagy fontossággal bír, nem csak rólunk árulkodik, de képviseljük cégünket is, így annak megítélését is befolyásolhatja.

 

 

Hagyományosan a férfiak üzleti viselete az öltöny. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen öltöny. Elegánsnak hat, ha a ruházat jó minőségű, jól szabott.

Az öltöny színével harmonizáljon az ing, a nyakkendő és a cipő is. Szigorúan betartva, hogy barna öltönyhöz barna cipőt, míg fekete öltönyhöz fekete cipőt viselünk.

 

 

Az évszakhoz igazodik az öltöny színe, így nyáron világosabb, könnyebb anyagból készült öltönyt, nadrág-zakó kombót viseljünk.

Fontos, hogy kiegészítőink harmonizáljanak az öltözékünkkel. Mire is gondolok? Az eleganciát sugárzó öltönyünkhöz ne övtáskát viseljünk, igyekezzünk hozzá megfelelően elegáns kiegészítőkről gondoskodni (névjegykártya tartó, öv, szemüvegtok, toll, táska, pénztárca, stb.)

 

 

A megfelelő öltözékhez elengedhetetlen, hogy tudjuk napirendünket. Ha telephelyeinket járjuk végig, természetesen nem öltönyben fogjuk megtenni, de ha közben be kell iktatnunk egy fontos tárgyalást, gondoskodjunk arról, hogy legyen lehetőségünk átöltözni.

És csak nagyon röviden az öltözékre való utalásokról:

  • informális rendezvény: délelőtti vagy délutáni rendezvény, nincs külön előírás az öltözékre, jellemzően az öltöny vagy zakó-nadrág kombó a megfelelő,
  • formális: jelentősebb esemény (aláírás, fogadás, megnyitó) öltözéke a sötét árnyalatú öltöny
  • ünnepélyes viselet: esti illetve diplomáciai rendezvények

 

Az esti rendezvényekre szóló meghívón utalhatnak az öltözékre a nyakkendő színével:

  • black tie: fekete csokornyakkendő, amit szmokinghoz viselnek, a hölgyeknek ilyenkor kisestélyi, vagy hosszú ruha az előírás
  • white tie: fehér csokornyakkendő, amit frakkhoz viselnek, a hölgyeknek ilyenkor estélyi vagy báli ruha az előírás